Az élelmiszeripar már régóta nagy mennyiségű cukort használ a termékei elkészítéséhez, hiszen a cukor egy olcsó és hatékony módja a feldolgozott élelmiszerek ízének fokozásra. A cukor egy természetes édesítőszer, ami a legalapvetőbb ételeket is finommá tudja tenni. Továbbá a cukor segít megnövelni a termékek szavatossági idejét, hogy hosszabb ideig lehessen árulni őket anélkül, hogy megromlanának.
Viszont a túlzott cukor fogyasztás elhízáshoz vezet és ezzel megnöveli a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.1 Továbbá bizonyos tanulmányok cukrot összekötik a fogszuvasodással2, a rákkal3, az Alzheimer kórral4, a zsírmájbetegséggel5, az inzulin rezisztenciával6 és még a csontritkulással7 is.
Dr. Robert Lustig, amerikai orvos és a Fat chance című könyv szerzője azt állította, hogy „a cukor öl” mert annyira egészségtelen. Hangsúlyozta, hogy a cukor annyira káros, hogy méregként kéne rá tekintenünk. Dr. Lustig úgy véli a túlzott cukor fogyasztás mélyrehatóan befolyásolja van egészségünket és akár korai elhalálozáshoz is vezethet.
Hogy megértsük a cukor negatív hatásait először is tudnunk kell, hogy a test miként dolgozza fel. A cukor lenyelés után az emésztés különböző szakaszain megy keresztül, mielőtt felszívódik a véráramba. E folyamat során a glükóz egy részét a sejtek azonnal energiaforrásként hasznosítják, míg a felesleges glükózt glikogénként raktározzák a májban és az izmokban. Ha azonban ezek a tárolóhelyek megtelnek minden további glükóz zsírrá alakul és lerakódik a szervezetben.
A cukor függőséget is okoz. Amikor cukros ételeket vagy italokat fogyasztunk agyunk dopamint termel, egy neurotranszmittert, amely az örömhöz és a jutalomhoz kapcsolódik. Ez több cukor utáni vágyat vált ki, ami a túlfogyasztás ciklusához vezet. Idővel a szervezet kevésbé lesz érzékennyé a dopaminra, és nagyobb mennyiségű cukorra lesz szüksége ahhoz, hogy ugyanazt az élvezetet élje meg.
Ezeknek a tényeknek a tudatában sok szakértő azt javasolja, hogy ne fogyasszunk napi 25 grammnál több cukrot. Ez nem egyszerű, hiszen a mai világban a cukor szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható, a reggeli gabonapelyhektől az energiaitalokig és még néhány egészségesnek tűnő ételben is fellelhető, mint a joghurt, a saláta öntetek és a ketchup. Ha figyelmesen elolvassuk az élelmiszerek címkéit és megpróbáljuk elkerülni cukor bevitelét azzal sokat segíthetünk az egészségünkön.
Az egyik hatékony stratégia a cukros ételek és italok egészségesebb alternatívákkal való helyettesítése. Az üdítők és édességeket fogyasztása helyett ehet friss gyümölcsöket édességforrásként, hiszen rostok segítenek lelassítani a gyümölcsben lévő cukrok felszívódását. A főzésnél helyettesíthetjük a cukrot olyan egészséges alternatívákkal mint a méz, a juharszirup vagy a stevia.
Összefoglalva: a cukor kétségtelenül káros az egészségünkre. Ha tudatosan elhatározzuk, hogy korlátozzuk a hozzáadott cukrok bevitelét és előtérbe helyezzük egészségesebb alternatívákat, azzal nagyban csökkentjük a krónikus betegségek kialakulásának esélyét és fenntarthatjuk a jólétünket.
- https://www.nbcnews.com/health/heart-health/high-sugar-intake-risk-heart-disease-stroke-study-rcna70406 ↩︎
- https://www.healthline.com/nutrition/how-sugar-destroys-teeth ↩︎
- https://news.weill.cornell.edu/news/2019/03/sickeningly-sweet ↩︎
- https://neurosciencenews.com/alzheimers-sugar-metabolism-23313/ ↩︎
- https://www.uclahealth.org/news/added-sugars-in-diet-can-cause-fat-accumulation-in-liver ↩︎
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9762218/ ↩︎
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140170/ ↩︎